Trust everything

's-Hertogenbosch | Eindhoven | Amsterdam

ACTUALITEITEN ONTSLAGRECHT

22 februari 2017

Onze wereld verandert in een steeds hoger tempo. Dat geldt ook voor onze werkomgeving. Werkgevers moeten anticiperen op de regels en ontwikkelingen binnen het arbeidsrecht, dat met de invoering van de WWZ (Wet Werk en Zekerheid)- nu bijna twee jaar geleden- op ingrijpende wijze is hervormd.

Het is duidelijk dat de WWZ grote gevolgen heeft gehad voor het ontslagrecht. Het is een veelbesproken onderwerp dat de laatste twee jaren een grote ontwikkeling heeft doorgemaakt en steeds verder wordt uitgekristalliseerd in de jurisprudentie.

Een van de grote veranderingen is bijvoorbeeld dat er geen mogelijkheid meer bestaat voor werkgevers om te kiezen door welke instantie - UWV of kantonrechter- zij het ontslag laten toetsen. Bovendien wordt er streng getoetst of er redelijke gronden aanwezig zijn om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Er moet sprake zijn van een ‘voldragen’ ontslaggrond. De mogelijkheid van het ‘mixen’ van (onvoldragen) ontslaggronden is verdwenen. In de rechtspraak (tevens in hoger beroep) wordt dit bevestigd. Zo is te zien dat kantonrechters de ontbinding afwijzen, bijvoorbeeld vanwege een gebrek aan een voldragen ontslaggrond.

Voorts bestaat er een veelvoud van andere actualiteiten binnen het ontslagrecht. Denk bijvoorbeeld aan ontwikkelingen die betrekking hebben op het aantal contracten dat nog kan worden gesloten, het ontslag op staande voet en risico’s daarvan, de (transitie en billijke)vergoeding bij ontslag, de mogelijkheid van hoger beroep en cassatie, et cetera.

Het is van belang dat uw organisatie op de hoogte blijft en kan meebewegen met deze ontwikkelingen.

Graag voorzien wij u van advies en praten wij u bij over de laatste stand van zaken. 

Door: Cristel Seijger

 

Meer weten?

Voor meer informatie over dit artikel kunt u contact opnemen met

Laatste artikelen in arbeidsrecht

31 oktober 2017

SEKSUELE INTIMIDATIE OP HET WERK: #WHAT2DO?

Door de #metoo campagne is seksuele intimidatie nu volop in de aandacht. Wat moet een werkgever doen om dit te voorkomen en aan te pakken?

Lees verder

31 oktober 2017

LEIDT ‘SOCIAAL GELEUTER’ OP FACEBOOK TOT EEN BOETE?

Werknemers lijken zich niet altijd bewust van de potentiële gevolgen van een bericht op social media. Loopt het in deze zaak goed af voor de werknemer of wordt zijn ‘sociale geleuter’ op Facebook afgestraft door de rechter?

Lees verder

10 oktober 2017

REGEERAKKOORD RUTTE III: DE ARBEIDSRECHTELIJKE MAATREGELEN

Een nieuwe balans tussen flexwerk en vaste contracten?

Lees verder

Onze diensten

Heeft u een vraag? Wij helpen u graag verder. Neem contact op met een van onze specialisten.