Trust everything

's-Hertogenbosch | Eindhoven | Amsterdam

WETSVOORSTEL VERANKERING GEDRAGSCODE FRANCHISE

12 april 2017

Krijgt de Nederlandse Franchise Code (NFC) dan toch een verplichte toepassing? LXA’s Herman Knotter is geen voorstander van de code, voor de consultatietermijn sluit op 25 mei 2017 zal hij zijn bezwaren tegen de NFC kenbaar maken.

(Demissionair) Minister Kamp heeft vandaag zijn voorstel inzake een franchisewet naar de Tweede Kamer gestuurd (zie hier).

Het concept wetsvoorstel ligt tevens voor ter consultatie (bekijk deze hier), waarbij belanghebbenden en geïnteresseerden hun mening kunnen geven, gedurende een periode van 6 weken. De consultatietermijn eindigt op 25-05-2017.

Volgens het voorstel zal de Nederlandse Franchise Code (versie 2016) verplicht dienen te worden toegepast door franchiseformules. Zie hier voor de NFC. 

Verantwoordelijk partner Herman Knotter van de sectie franchise van LXA The Law Firm is een felle tegenstander van de (wettelijke verankering van de) NFC.

Het afgelopen jaar heeft Herman Knotter in diverse publicaties zijn bezwaren tegen de NFC inhoudelijk toegelicht.

Een belangrijk bezwaar betreft de verregaande inbreuk op de contractsvrijheid van partijen. Daarbij is deze NFC evident geschreven voor een bepaalde branche die prominent aanwezig is binnen franchise, namelijk de supermarktbranche.

Franchise kent echter vele verschijningsvormen, waardoor deze NFC aansluiting mist met de praktijk bij een groot aantal andere franchiseformules.

LXA The Law Firm zal dan ook gebruik maken van de mogelijkheid om in de consultatiefase haar bezwaren tegen de (wettelijke verankering van de) NFC gemotiveerd kenbaar te maken.

 

Meer weten?

Voor meer informatie over dit artikel kunt u contact opnemen met

Laatste artikelen in franchise

17 december 2018

HET VOORSTEL VOOR DE WET FRANCHISE IS GEREED

Op woensdag 12 december 2018 is het conceptwetsvoorstel voor de Wet Franchise gepresenteerd. Met dit wetsvoorstel wordt beoogd de verhoudingen tussen de franchisegevers en franchisenemers te verbeteren. Wat zijn de mogelijke gevolgen voor u?

Lees verder

22 maart 2018

LXA THE LAW FIRM OP FRANCHISE EXPO PARIS

Van zondag 25 maart tot en met woensdag 28 maart 2018 vindt de 37e Franchise Expo Paris plaats en het franchise-team van LXA The Law Firm is erbij!

Lees verder

16 maart 2018

GEEN WETTELIJKE VERANKERING NEDERLANDSE FRANCHISE CODE (NFC)

Staatssecretaris Mona Keijzer heeft deze week een einde gemaakt aan de onduidelijkheid over de wettelijke verankering van de NFC.

Lees verder
Heeft u een vraag? Wij helpen u graag verder. Neem contact op met een van onze specialisten.

Onze diensten