Trust everything

's-Hertogenbosch | Eindhoven | Amsterdam

LOUBOUTIN'S RODE ZOLEN EEN GELDIG MERK

12 juni 2018

Tegen het eerdere advies van de advocaat-generaal in heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie vandaag beslist dat Louboutin’s rode kleur, aangebracht op de zool van een schoen, wel degelijk als merk beschermd kan worden.

Ter discussie stond de vraag of het merk geldig was, nu de rode zool – naar mening van Van Haren – een vorm is die wezenlijke waarde aan het product geeft. Dit soort vormen zijn niet te beschermen door het merkenrecht. Het Hof van Justitie is van oordeel dat de specifieke rode kleur niet moet worden gezien als een “vorm”, ondanks het feit dat de rode kleur onlosmakelijk is verbonden met de zool van een schoen. In dat geval zou merkbescherming voor deze rode zool namelijk uitgesloten zijn. Dat de rode kleur is aangebracht op een specifieke plaats van het product betekent niet dat Louboutin heeft geprobeerd de vorm van de zool te beschermen, maar enkel de toepassing van een kleur op deze plaats. Het merk van Louboutin blijft dus overeind.

De uitspraak lees je hier.

 

Door: Fleur Boom

 

Meer weten?

Voor meer informatie over dit artikel kunt u contact opnemen met

Laatste artikelen in intellectueel eigendomsrecht

12 juli 2019

OP DE VOORKANT DE LEUGEN, OP DE ACHTERKANT DE WAARHEID?

Hoe wordt misleiding op verpakkingen van levensmiddelen in Nederland beoordeeld?

Lees verder

18 januari 2019

NO LIABILITY EXEMPTION FOR FACEBOOK

Recently, the Court of Amsterdam has ruled in preliminary relief proceedings that Facebook must take more appropriate measures to prevent counterfeit products being displayed in adverts on social media platforms Facebook and Instagram.

Lees verder

30 juli 2018

LXA THE LAW FIRM TREEDT SUCCESVOL OP NAMENS DUTCH TULIP VODKA IN KORT GEDING ILJA GORT

Intellectueel Eigendomsrecht-specialisten Pascal van Boxtel en Fleur Boom traden op namens de Katwijkse distilleerderij Clusius Heritage, van de neven Bart Bouter en Joris Putman, waartegen wijnmaker en tv-persoonlijkheid Ilja Gort eerder een kort geding aanspande. Clusius Heritage mag de naam Dutch Tulip Vodka blijven gebruiken.

Lees verder
Heeft u een vraag? Wij helpen u graag verder. Neem contact op met een van onze specialisten.

Onze diensten