Trust everything

's-Hertogenbosch | Eindhoven | Amsterdam

RECHTBANK OVERIJSSEL MILD VOOR HANDELAAR IN NAMAAK FIETSEN

8 november 2017

Gie van den Broek (LXA The Law Firm): "Rechtbank Overijssel mild voor handelaar in namaak fietsen, gaat de Officier van Justitie revancheren in de volgende etappe?"

"Een 49-jarige namaakhandelaar in racefietsen en fietsonderdelen importeerde via AliExpress en verkocht via Marktplaats.nl. Hij reed lek in de fuik van Politie bij een pseudokoop in juni 2016. Eerder, in 2014, was de verdachte was al gewaarschuwd door een van de merkhouders van fietsonderdelen (Shimano), maar hij zette zijn winstgevende en illegale operatie desondanks voort ná dat waarschuwingsteken. Hij maakte inbreuk op de merkrechten van Pinarello, FFWD Fast Forward, Most, Dura Ace en Easton.

De uitspraak van Rechtbank Overijssel (Almelo) was op 30 oktober 2017. De zaak was duidelijk. Opzet werd bewezen en ook de bedrijfsmatige karakter van zijn operatie werd bewezen geacht.

De officier van justitie was mild door de strafeis te beperken tot 12 maanden gevangenisstraf, hoewel op grond van artikel 337 lid 3 Sr. het Nederlandse strafrecht toestaat om vier jaar te vorderen voor professionele / zakelijke namaakactiviteiten.

Tot grote verbazing van de merkhouders was de rechtbank zelfs nog milder dan de OvJ en beperkte de straf om onduidelijke redenen tot het volgende:

  • Voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 (drie) maanden;
  • Gevangenisstraf wordt niet opgelegd, tenzij de verdachte vóór het einde van de proeftijd van drie (drie) jaar een strafbaar feit pleegt:
  • Taakstraf (onbetaalde arbeid) voor de duur van 180 (honderdeenveertig) uur.

Dit is een stok in de wielen van de benadeelde ondernemers, de merkhouders van de tweewielermerken. Het laat zien dat Nederland niet alleen een fietsvriendelijk klimaat heeft, maar ook een vriendelijk landschap biedt aan illegale namaakhandelaren die willen onrechtmatig (nagenoeg ongestraft kunnen) profiteren van andermans merk. Voor de merkhouders is te hopen dat de Officier van Justitie in beroep gaat. Deze etappe werd gewonnen door de namaakhandelaar, die niet op het podium verscheen om zijn prijs op te halen, maar hopelijk zal de Officier van Justitie de eindspurt winnen. De merkhouders doen er goed aan alvast hun materiaal en hun uitrusting en materiaal voor te bereiden voor de civiele route die gelukkig nog open blijft."

Lees de uitspraak hier.

Bron: https://www.boek9.nl/boek9-berichten/gie-van-den-broek-rechtbank-overijssel-mild-voor-handelaar-namaak-fietsen 

 

Meer weten?

Voor meer informatie over dit artikel kunt u contact opnemen met

Laatste artikelen in intellectueel eigendomsrecht

30 juli 2018

LXA THE LAW FIRM TREEDT SUCCESVOL OP NAMENS DUTCH TULIP VODKA IN KORT GEDING ILJA GORT

Intellectueel Eigendomsrecht-specialisten Pascal van Boxtel en Fleur Boom traden op namens de Katwijkse distilleerderij Clusius Heritage, van de neven Bart Bouter en Joris Putman, waartegen wijnmaker en tv-persoonlijkheid Ilja Gort eerder een kort geding aanspande. Clusius Heritage mag de naam Dutch Tulip Vodka blijven gebruiken.

Lees verder

12 juni 2018

LOUBOUTIN'S RODE ZOLEN EEN GELDIG MERK

Tegen het eerdere advies van de advocaat-generaal in heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie vandaag beslist dat Louboutin’s rode kleur, aangebracht op de zool van een schoen, wel degelijk als merk beschermd kan worden.

Lees verder

19 maart 2018

MERKHOUDERS WILLEN NAMAAKHANDEL TERUGDRINGEN

In 2016 werd de namaakhandel in kleding, schoenen en accessoires geschat op meer dan €26 miljard. Het zou in de Europese Unie bijna 363.000 banen kosten. Maar hoe kunnen dergelijke schattingen betrouwbaar zijn wanneer we ons realiseren dat namaakhandel illegale handel is en zich grotendeels aan het zichtveld en bevoegd gezag weet te onttrekken?

Lees verder
Heeft u een vraag? Wij helpen u graag verder. Neem contact op met een van onze specialisten.

Onze diensten