Trust everything

's-Hertogenbosch | Eindhoven | Amsterdam

THAT’S ANOTHER BISCUIT!

22 december 2016

Nestlé heeft de zaak tegen Cadbury-Schweppes (tegenwoordig Mondelez) verloren over haar four-finger chocolade wafel die zij met de karakteristieke 3-d vorm wenste te registeren als vormmerk in de EU.

Het is niet duidelijk geworden dat de vorm op zich (dus zonder de stevige marketing van het KitKat woordmerk op de chocolade reep en verpakking aangebracht) als een herkomstaanduiding van het product wordt gezien door het relevante publiek. Nestlé is er niet in geslaagd aan te tonen dat de vorm werd herkend door het publiek in België, Ierland, Griekenland en Portugal. Ondanks het feit dat Nestlé erin geslaagd is om in andere lidstaten die samen goed zijn voor bijna 90% van de EU-bevolking aan te tonen dat de 3d-vorm is ingeburgerd en wordt herkend als merk.

Dit toont aan hoe moeilijk het is te bewijzen dat een vormmerk formeel kan worden verkregen (lees geregistreerd) na een lang en moeizaam traject van inburgeren, oftewel het  verkrijgen van een onderscheidend vermogen door gebruik.

Louis van Gaal zou zeggen: “That is another cook, I mean another biscuit.”

 

Bron: http://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?text=&docid=186272&pageIndex=0&doclang=EN&mode=req&dir=&occ=first&part=1&cid=580395 

 

Meer weten?

Voor meer informatie over dit artikel kunt u contact opnemen met

Laatste artikelen in intellectueel eigendomsrecht

8 januari 2018

GEEN AUTEURSRECHT VOOR VITRA OP BEKENDE DESIGNSTOEL

Het Zwitserse familiebedrijf Vitra – bekend van haar designmeubelen, zoals de door Eames ontworpen “Dining Sidechair Wood” - kan Kwantum geen halt toeroepen bij de verkoop van een nagenoeg identieke stoel.

Lees verder

8 november 2017

RECHTBANK OVERIJSSEL MILD VOOR HANDELAAR IN NAMAAK FIETSEN

Gie van den Broek (LXA The Law Firm): "Rechtbank Overijssel mild voor handelaar in namaak fietsen, gaat de Officier van Justitie revancheren in de volgende etappe?"

Lees verder

3 april 2017

RED BULL VS. THE BULLDOG: ALS EEN STIER OP EEN RODE LAP

Maakt The Bulldog inbreuk op het merk Red Bull? Deze vraag hield de rechtspraktijk bijna 15 jaar bezig. Onlangs besliste het Hof Den Haag over deze kwestie.

Lees verder
Heeft u een vraag? Wij helpen u graag verder. Neem contact op met een van onze specialisten.

Onze diensten