Trust everything

's-Hertogenbosch | Eindhoven | Amsterdam

THAT’S ANOTHER BISCUIT!

22 december 2016

Nestlé heeft de zaak tegen Cadbury-Schweppes (tegenwoordig Mondelez) verloren over haar four-finger chocolade wafel die zij met de karakteristieke 3-d vorm wenste te registeren als vormmerk in de EU.

Het is niet duidelijk geworden dat de vorm op zich (dus zonder de stevige marketing van het KitKat woordmerk op de chocolade reep en verpakking aangebracht) als een herkomstaanduiding van het product wordt gezien door het relevante publiek. Nestlé is er niet in geslaagd aan te tonen dat de vorm werd herkend door het publiek in België, Ierland, Griekenland en Portugal. Ondanks het feit dat Nestlé erin geslaagd is om in andere lidstaten die samen goed zijn voor bijna 90% van de EU-bevolking aan te tonen dat de 3d-vorm is ingeburgerd en wordt herkend als merk.

Dit toont aan hoe moeilijk het is te bewijzen dat een vormmerk formeel kan worden verkregen (lees geregistreerd) na een lang en moeizaam traject van inburgeren, oftewel het  verkrijgen van een onderscheidend vermogen door gebruik.

Louis van Gaal zou zeggen: “That is another cook, I mean another biscuit.”

 

Bron: http://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?text=&docid=186272&pageIndex=0&doclang=EN&mode=req&dir=&occ=first&part=1&cid=580395 

 

Meer weten?

Voor meer informatie over dit artikel kunt u contact opnemen met

Laatste artikelen in intellectueel eigendomsrecht

12 juli 2019

OP DE VOORKANT DE LEUGEN, OP DE ACHTERKANT DE WAARHEID?

Hoe wordt misleiding op verpakkingen van levensmiddelen in Nederland beoordeeld?

Lees verder

18 januari 2019

NO LIABILITY EXEMPTION FOR FACEBOOK

Recently, the Court of Amsterdam has ruled in preliminary relief proceedings that Facebook must take more appropriate measures to prevent counterfeit products being displayed in adverts on social media platforms Facebook and Instagram.

Lees verder

30 juli 2018

LXA THE LAW FIRM TREEDT SUCCESVOL OP NAMENS DUTCH TULIP VODKA IN KORT GEDING ILJA GORT

Intellectueel Eigendomsrecht-specialisten Pascal van Boxtel en Fleur Boom traden op namens de Katwijkse distilleerderij Clusius Heritage, van de neven Bart Bouter en Joris Putman, waartegen wijnmaker en tv-persoonlijkheid Ilja Gort eerder een kort geding aanspande. Clusius Heritage mag de naam Dutch Tulip Vodka blijven gebruiken.

Lees verder
Heeft u een vraag? Wij helpen u graag verder. Neem contact op met een van onze specialisten.

Onze diensten