Trust everything

's-Hertogenbosch | Eindhoven | Amsterdam

THAT’S ANOTHER BISCUIT!

22 december 2016

Nestlé heeft de zaak tegen Cadbury-Schweppes (tegenwoordig Mondelez) verloren over haar four-finger chocolade wafel die zij met de karakteristieke 3-d vorm wenste te registeren als vormmerk in de EU.

Het is niet duidelijk geworden dat de vorm op zich (dus zonder de stevige marketing van het KitKat woordmerk op de chocolade reep en verpakking aangebracht) als een herkomstaanduiding van het product wordt gezien door het relevante publiek. Nestlé is er niet in geslaagd aan te tonen dat de vorm werd herkend door het publiek in België, Ierland, Griekenland en Portugal. Ondanks het feit dat Nestlé erin geslaagd is om in andere lidstaten die samen goed zijn voor bijna 90% van de EU-bevolking aan te tonen dat de 3d-vorm is ingeburgerd en wordt herkend als merk.

Dit toont aan hoe moeilijk het is te bewijzen dat een vormmerk formeel kan worden verkregen (lees geregistreerd) na een lang en moeizaam traject van inburgeren, oftewel het  verkrijgen van een onderscheidend vermogen door gebruik.

Louis van Gaal zou zeggen: “That is another cook, I mean another biscuit.”

 

Bron: http://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?text=&docid=186272&pageIndex=0&doclang=EN&mode=req&dir=&occ=first&part=1&cid=580395 

 

Meer weten?

Voor meer informatie over dit artikel kunt u contact opnemen met

Laatste artikelen in intellectueel eigendomsrecht

7 maart 2016

LXA LANCEERT DIENST OM DOMEINNAMEN TERUG TE KRIJGEN

LXA is voortdurend op zoek naar verbetering van haar dienstverlening op het gebied van merkbescherming. Samen met de Stichting Internet Domeinnaamregistratie Nederland (SIDN) ontwikkelden wij een tool die ons in staat stelt om real-time informatie te krijgen over verdachte domeinnamen die eindigen op .nl (Nederland). Met deze nieuwe tool verschijnt voortaan iedere domeinnaam waarin een bepaald woord (een woordmerk) voorkomt zodra die wordt geregistreerd bij de SIDN real-time op onze radar. Wij vertellen u hoe dit in zijn werk gaat.

Lees verder

31 oktober 2016

VIJF TIPS VOOR ONDERNEMERS OM NAMAAKPRODUCTEN TEGEN TE GAAN (Door: NU.nl)

Groot of klein, elk succesvol merk krijgt een keer te maken met namaakartikelen. Wat moet je doen als blijkt dat jouw idee of product wordt nagemaakt?

Lees verder

3 november 2016

MELDMAAND VERVALSTE MEDISCHE HULPMIDDELEN INSPECTIE VOOR DE GEZONDHEIDSZORG

Op 1 november 2016 startte de Inspectie voor de Gezondheidszorg de meldmaand vervalste medische hulpmiddelen.

Lees verder

22 december 2016

THAT’S ANOTHER BISCUIT!

Nestlé heeft de zaak tegen Cadbury-Schweppes (tegenwoordig Mondelez) verloren over haar four-finger chocolade wafel die zij met de karakteristieke 3-d vorm wenste te registeren als vormmerk in de EU.

Lees verder

Onze diensten

Heeft u een vraag? Wij helpen u graag verder. Neem contact op met een van onze specialisten.