Trust everything

's-Hertogenbosch | Eindhoven | Amsterdam

THAT’S ANOTHER BISCUIT!

22 december 2016

Nestlé heeft de zaak tegen Cadbury-Schweppes (tegenwoordig Mondelez) verloren over haar four-finger chocolade wafel die zij met de karakteristieke 3-d vorm wenste te registeren als vormmerk in de EU.

Het is niet duidelijk geworden dat de vorm op zich (dus zonder de stevige marketing van het KitKat woordmerk op de chocolade reep en verpakking aangebracht) als een herkomstaanduiding van het product wordt gezien door het relevante publiek. Nestlé is er niet in geslaagd aan te tonen dat de vorm werd herkend door het publiek in België, Ierland, Griekenland en Portugal. Ondanks het feit dat Nestlé erin geslaagd is om in andere lidstaten die samen goed zijn voor bijna 90% van de EU-bevolking aan te tonen dat de 3d-vorm is ingeburgerd en wordt herkend als merk.

Dit toont aan hoe moeilijk het is te bewijzen dat een vormmerk formeel kan worden verkregen (lees geregistreerd) na een lang en moeizaam traject van inburgeren, oftewel het  verkrijgen van een onderscheidend vermogen door gebruik.

Louis van Gaal zou zeggen: “That is another cook, I mean another biscuit.”

 

Bron: http://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?text=&docid=186272&pageIndex=0&doclang=EN&mode=req&dir=&occ=first&part=1&cid=580395 

 

Meer weten?

Voor meer informatie over dit artikel kunt u contact opnemen met

Laatste artikelen in intellectueel eigendomsrecht

30 juli 2018

LXA THE LAW FIRM TREEDT SUCCESVOL OP NAMENS DUTCH TULIP VODKA IN KORT GEDING ILJA GORT

Intellectueel Eigendomsrecht-specialisten Pascal van Boxtel en Fleur Boom traden op namens de Katwijkse distilleerderij Clusius Heritage, van de neven Bart Bouter en Joris Putman, waartegen wijnmaker en tv-persoonlijkheid Ilja Gort eerder een kort geding aanspande. Clusius Heritage mag de naam Dutch Tulip Vodka blijven gebruiken.

Lees verder

12 juni 2018

LOUBOUTIN'S RODE ZOLEN EEN GELDIG MERK

Tegen het eerdere advies van de advocaat-generaal in heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie vandaag beslist dat Louboutin’s rode kleur, aangebracht op de zool van een schoen, wel degelijk als merk beschermd kan worden.

Lees verder

19 maart 2018

MERKHOUDERS WILLEN NAMAAKHANDEL TERUGDRINGEN

In 2016 werd de namaakhandel in kleding, schoenen en accessoires geschat op meer dan €26 miljard. Het zou in de Europese Unie bijna 363.000 banen kosten. Maar hoe kunnen dergelijke schattingen betrouwbaar zijn wanneer we ons realiseren dat namaakhandel illegale handel is en zich grotendeels aan het zichtveld en bevoegd gezag weet te onttrekken?

Lees verder
Heeft u een vraag? Wij helpen u graag verder. Neem contact op met een van onze specialisten.

Onze diensten