Trust everything

's-Hertogenbosch | Eindhoven | Amsterdam

Annotatie Hoge Raad 16 december 2016

10 februari 2017

De Hoge Raad heeft in het arrest van 16 december 2016 een nieuwe invulling gegeven aan het leerstuk met betrekking tot de precontractuele informatieplichten van de verkoper en koper. mr. M. F. A. (Mark) Clijsen schreef bij dit arrest de annotatie Hoge Raad 16 december 2016, ECLI:NL:HR:2016:2885, gepubliceerd in Tijdschrift Jurisprudentie in Nederland februari 2017, afl. 1.

Cruciaal voor de praktijk is de verhouding tussen de mededelingsplicht van de verkoper en de onderzoeksplicht van de koper voorafgaand aan het sluiten van een overeenkomst. Uit vaste rechtspraak van de Hoge Raad volgt de zogenoemde voorrangsregel dat de mededelingsplicht van de verkoper in beginsel prevaleert boven de onderzoeksplicht van de koper. De ratio achter deze regel is het bieden van bescherming aan een onvoorzichtige en onwetende koper.De Hoge Raad heeft in het arrest van 16 december 2016 een nieuwe invulling gegeven aan het leerstuk met betrekking tot de precontractuele informatieplichten van de verkoper en koper.

Auteur: mr. M.F.A. Clijsen

Lees meer: Publicatie 

 

Laatste artikelen in ondernemingsrecht

15 november 2018

MAGISCHE KNIKKERS EN GELDIGE STEMOVEREENKOMSTEN?

Een niet-aandeelhouder stemt in de algemene vergadering tegen de afspraken in de stemovereenkomst, kan dat zomaar? De rechtbank Den Haag geeft antwoord.

Lees verder

15 november 2018

BESTUURSWISSEL: INVULLEN WIJZIGINGSFORMULIER VAN DE KAMER VAN KOOPHANDEL VOLDOENDE?

Een besluit buiten vergadering tot benoeming van een bestuurder moet schriftelijk zijn vastgelegd. Voldoet een ingevuld en ondertekend KvK-formulier tot wijziging van het bestuur aan dit vereiste?

Lees verder

15 november 2018

INVAL MEDEDINGINGSAUTORITEITEN: WEET U WAT TE DOEN?

De Autoriteit Consument en Markt en de Europese Commissie zien erop toe dat bedrijven zich houden aan de regels voor de mededinging. Wat moet u doen als de toezichthouders voor uw deur staan?

Lees verder
Heeft u een vraag? Wij helpen u graag verder. Neem contact op met een van onze specialisten.

Onze diensten