Blog 1 De WTTA (1)

BLOG 1: De WTTA: wat is het doel?

13 mei 2025

Op 15 april 2025 heeft de Tweede Kamer de WTTA aangenomen. Het wetsvoorstel is doorgezet naar de Eerste Kamer en naar verwachting wordt het wetsvoorstel nog voor de zomer behandeld. De WTTA zou per 1 januari 2027 in werking moeten treden. De WTTA heeft grote impact op alle ondernemingen die arbeidskrachten in- en uitlenen. In onze blogreeks over de WTTA vertellen wij u hier meer over. Om te beginnen met de vraag: waarom heeft de wetgever gekozen voor deze ingrijpende wijziging?

De WTTA heeft grote impact op alle ondernemingen die arbeidskrachten uitlenen, waaronder uitzendbureaus, detacheringsbureaus en consultancybedrijven. Zij mogen namelijk alleen nog maar arbeidskrachten uitlenen als zij als uitlener worden toegelaten en zich onderwerpen aan periodieke controles. Daarnaast bevat de wet ook consequenties voor ondernemingen die gebruikmaken van uitleners: als zij arbeidskrachten inlenen van uitleners die niet zijn toegelaten, lopen ze namelijk het risico op hoge boetes. Waarom heeft de wetgever gekozen voor deze ingrijpende wijziging?

 

Tweeledige doelstelling

Aanleiding voor de invoering van de WTTA is het relatief grote aantal overtredingen en misstanden in, en de behoefte aan een betere regulering van, de uitzendsector. Met name ten aanzien van arbeidsmigranten. De twee doelen van de wetgever zijn:

 

1. Het verbeteren van de positie van ter beschikking gestelde arbeidskrachten en in het bijzonder die van arbeidsmigranten

Uit onderzoek van de Arbeidsinspectie is gebleken dat het aantal overtredingen en misstanden in de uitzendsector in de periode van 2016 tot 2022 aanzienlijk is toegenomen. Waar er in 2016 bij 33% van de onderzochte bedrijven een overtreding werd geconstateerd, was dat percentage in 2020-2022 67%. Het type overtredingen is divers, maar het gaat onder meer om onderbetaling, overschrijding van de arbeidstijden, illegale tewerkstelling, niet-naleving van socialezekerheidswetten en arbeidsuitbuiting.

 

2. Het waarborgen van een gelijk speelveld voor alle in- en uitleners

De Arbeidsinspectie geeft in haar programmarapportage Uitzendbureaus 2020-2022 aan ook op het gebied van de fiscaliteit overtredingen en misstanden te hebben geconstateerd. Daarnaast noemt de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de mogelijkheid dat rechtspersonen gemakkelijk kunnen worden opgeheven als ze in beeld komen van toezichthouders als reden voor het aanpassen van de wetgeving. De oude rechtspersoon kan dan vervolgens als nieuwe rechtspersoon ongezien doorgaan. Dit zou de sector kwetsbaar maken voor ondernemers die zichzelf ten koste van arbeidskrachten en de fiscus verrijken.

Deze handelswijze zorgt daarnaast voor een oneigenlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden, hetgeen ten koste gaat van het marktaandeel van goedwillende uitleners. Maar ook inleners hebben in sommige gevallen, al dan niet bewust, een rol in de instandhouding van malafide praktijken. Goedwillende inleners worden benadeeld als hun concurrenten arbeidskrachten inhuren tegen lagere dan marktconforme tarieven. De malafide praktijken hebben daardoor een negatief effect op de gehele arbeidsmarkt.

 

Hoe blijft u op de hoogte?

De WTTA geldt niet alleen voor ondernemingen die in het verleden een overtreding hebben begaan of een boete opgelegd hebben gekregen door de Arbeidsinspectie. De WTTA heeft grote impact op alle ondernemingen die arbeidskrachten uitlenen en inlenen. Een goede voorbereiding hierop is dus van groot belang.

Maar wanneer treedt de wet in werking? Geldt er overgangsrecht? Wie kwalificeert als uitlener? Wat zijn de voorwaarden om als uitlener te worden toegelaten? En wat zijn de consequenties als je als uitlener niet (meer) aan de voorwaarden voldoet? Of als je als inlener arbeidskrachten uitleent van een uitlener die niet is toegelaten? En wat houden de eisen eigenlijk precies in, bijvoorbeeld op het gebied van huisvesting?

Op deze vragen en meer geven wij in verschillende blogs antwoord. In onze volgende blog schetsen wij de WTTA op hoofdlijnen.

Heeft u een vraag over de WTTA? Of wilt u geadviseerd worden over de gevolgen van de WTTA voor uw concrete geval? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

 

Meer weten? Neem contact op met:

Heeft u een vraag?