LXA BEGELEIDT BOELENS DE GRUYTER BIJ VERKOOP KPN GEBOUW VENLO

LXA BEGELEIDT BOELENS DE GRUYTER BIJ VERKOOP KPN GEBOUW VENLO

26 september 2017

Transactiespecialisten Carel Henderson en Nadia Akabbouz begeleiden projectontwikkelaar Boelens De Gruyter bij de verkoop van het KPN gebouw (waaronder het monumentale voormalige postkantoor) in Venlo. KPN heeft het gebouw nog grotendeels in gebruik en heeft daarop tot en met 2023 ook nog het recht van erfpacht. De juridische levering van het gebouw aan de Gemeente Venlo vindt dan ook eerst per 1 januari 2024 plaats. Ten behoeve van Museum Van Bommel Van Dam huurt de gemeente Venlo vanaf 2019 al wel een deel van het gebouw (het voormalige postkantoor). LXA verzorgde de onderhandelingen en contractsdocumentatie met zowel de gemeente Venlo als de KPN.

Museum verhuist definitief naar oud postkantoor Venlo

26-09-2017 om 17:00 door Daan de Hulster

Museum van Bommel van Dam heropent eind 2019 in het voormalig postkantoor aan de Keulsepoort in Venlo.

De gemeente en provincie Limburg steken 8,5 miljoen euro in aankoop en verbouwing van het pand.

Beschikbaar
Het museum krijgt vanaf eind 2019 de beschikking over het voorste gedeelte van het gebouw. De gemeente betaalt KPN 753.000 euro om desbetreffende ruimtes tot 2024 te kunnen gebruiken. Per 1 januari 2024 koopt Venlo het volledige postkantoor voor 2,9 miljoen euro van eigenaar Boelens de Gruyter. Het gebouw is pas over ruim zes jaar helemaal beschikbaar omdat KPN een gedeelte tot 2024 nog in gebruik heeft. Van Bommel van Dam gaat vanaf 2020 jaarlijks 135.000 euro huur betalen voor 2745 vierkante meter museumruimte.

Overgang
Als de Venlose gemeenteraad eind oktober instemt met het voorstel sluit het huidige pand van Museum van Bommel van Dam aan de Deken van Oppensingel op 1 november. Het museum gaat tijdelijk dicht zodat het zich kan focussen op de overgang naar de Keulsepoort. Tijdens de sluiting wil het museum op andere locaties exposities organiseren.

Stichting
Aan de verhuizing is een verzelfstandiging van het nu nog gemeentelijke museum gekoppeld. Er wordt een Stichting Museum van Bommel van Dam opgericht. De gemeente Venlo werkt aan de benoeming van een minstens vijfkoppig bestuur. De nieuwe stichting kan rekenen op het huidige gemeentelijke budget voor het museum. Dit betekent dat een jaarlijkse subsidie van één miljoen euro beschikbaar wordt gesteld.

Verdubbelen
Van Bommel van Dam spreekt de ambitie uit in het nieuwe onderkomen het huidige bezoekersaantal van 10.000 á 15.000 in vier jaar tijd te verdubbelen naar 30.000. Het wil dit doen door de omslag te maken van "een aanbodgericht naar een levendig museum voor hedendaagse (visuele) kunst.”

 

bron: https://www.limburger.nl/cnt/dmf20170926_00047982/museum-verhuist-definitief-naar-oud-postkantoor-venlo 

Meer weten? Neem contact op met: