LXA BEGELEIDT VERKOOP MEERDERHEIDSBELANG ROVERS MEDICAL DEVICES

LXA BEGELEIDT VERKOOP MEERDERHEIDSBELANG ROVERS MEDICAL DEVICES

1 februari 2019

Overnamespecialisten Carel Henderson en Marlijn Tacke hebben aandeelhouder Meindert Zwart van Rovers Medical Devices begeleid bij de verkoop van een meerderheidsbelang aan investeringsfonds Smile Invest. Zwart blijft aan als directeur en houdt een minderheidsbelang in het succesvolle medische techbedrijf dat speciale borsteltjes ontwikkelt en produceert ten behoeve van (zelf)onderzoek naar baarmoederhalskanker, darmkanker en dna-tests. Naast de verkoop begeleidde LXA Zwart onder meer ook bij de totstandkoming van een nieuwe arbeidsovereenkomst en een aandeelhoudersovereenkomst met de nieuwe aandeelhouder.
Bron: Financieel Dagblad
31-01-2019

Belgisch-Nederlandse investeerder steekt kapitaal in medisch-techbedrijf

Het Belgisch-Nederlandse private-equityhuis Smile Invest neemt een meerderheidsbelang in Rovers Medical Devices, fabrikant van medische producten voor onderzoek naar baarmoederhalskanker.

Rovers, gevestigd in Oss, produceert speciale borsteltjes voor het maken van een uitstrijkje en het uitvoeren van een check op het gevaarlijke HPV-virus. De borsteltjes worden ook gebruikt voor dna-tests en bij onderzoek naar darmkanker.

Het in 1982 opgerichte bedrijf levert zijn producten aan medische groothandels en laboratoria in meer dan vijftig landen. Om de verdere groei te financieren gaat de onderneming in zee met Smile Invest.

Productontwikkeling

De investeerder betaalt voor zijn belang een bedrag tussen de €10 mln en €50 mln, de gebruikelijke bandbreedte die Smile Invest hanteert bij zijn participaties. De precieze som willen partijen niet kwijt. De onderneming gebruikt het verse kapitaal voor financiering van productontwikkeling en vergroting van het internationale verkoopapparaat. Ook wordt directeur-grootaandeelhouder Meindert Zwart gedeeltelijk uitgekocht. Zwart blijft aan het bedrijf verbonden als topman en minderheidsaandeelhouder.

Volgens Ivo Vincente, managing partner bij Smile Invest, heeft Rovers nog een stevig groeipotentieel. 'Meer dan 40% van de vrouwen in westerse landen wordt nog steeds niet met regelmaat getest op baarmoederhalskanker', zegt Vincente. Om de drempel voor screening te verlagen heeft Rovers een product ontwikkeld waarmee vrouwen zelf cellen kunnen afnemen om die te laten onderzoeken. Ook in minder ontwikkelde landen moet de zelftest ingang vinden.

Ondernemersfamilies

Achter Smile Invest staan veertig gefortuneerde zakenmensen en ondernemersfamilies uit België en Nederland, onder wie de in Vlaanderen bekende ondernemer Urbain Vandeurzen. Samen hebben zij in 2017 een investeringsfonds gesticht van €350 mln. De overname van Rovers is de tweede deelneming van het fonds.

De eerste participatie dateert van september vorig jaar, toen een belang werd genomen in technische groothandel SmartSD in Breda.

 

Meer weten? Neem contact op met: