Shutterstock 162929063 (1)

Bedrijfsfraude: de rol van de accountant

1 juni 2022

Gisteren publiceerde De Autoriteit Financiële Markten (AFM) een Position Paper over de rol van de accountant bij de bestrijding van fraude.

De AFM benadrukt dat accountants, na de betrokken bedrijven zelf, de eerst verantwoordelijken zijn voor het opsporen van fraudes.

Recent maakte de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) met haar Aanbevelingen duidelijk dat de primaire verantwoordelijkheid voor het voorkomen en detecteren van fraude bij de ondernemingen zelf ligt. De AFM benadrukt evenwel dat de accountants, na de betrokken bedrijven zelf, de eerst verantwoordelijken zijn voor het opsporen van fraudes.

De AFM verwacht dat vanwege de toegenomen aandacht voor duurzaamheid, de globalisering van het bedrijfsleven en technologische ontwikkelingen de risico’s op fraude de komende jaren verder zullen toenemen. 

Accountants sporen volgens de AFM te weinig fraudegevallen op bij de bedrijven die zij controleren. De AFM wil voortgang zien bij de kwaliteit van de fraude-analyse en gaat dan ook de controle op de accountantssector verscherpen.

Waar de verantwoordelijkheid van accountants voor het opsporen van fraude zal toenemen, zullen de accountants gelijktijdig meer verwachten van de door hen gecontroleerde ondernemingen. Frauderisicobeheersing en -detectie komt daardoor ook binnen ondernemingen steeds hoger op de agenda te staan.

Heeft u vragen over uw verantwoordelijkheid bij het opsporen van bedrijfsfraude, of heeft u een vermoeden van bedrijfsfraude neem dan vrijblijvend contact op met Edwin Mulders en/of Daan Folgering.

LXA brengt het volledige artikel graag onder uw aandacht via deze link.

 

Auteur:
Meer weten? Neem contact op met: