LXA BENOEMD TOT CURATOR IN HET FAILLISSEMENT VAN MOONEN SHIPYARDS

LXA BENOEMD TOT CURATOR IN HET FAILLISSEMENT VAN MOONEN SHIPYARDS

12 juli 2019

De Rechtbank Oost-Brabant locatie 's-Hertogenbosch heeft donderdag superjachtenbouwer Moonen Yachts failliet verklaard. Het bedrijf met 39 werknemers op de loonlijst had vorige week van de rechtbank uitstel van betaling gekregen, omdat het niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kon voldoen. De mogelijkheden van een doorstart worden nu druk onderzocht.

Jachtenbouwer Moonen Yachts failliet verklaard

Bedrijf uit Den Bosch kan niet aan financiële verplichtingen voldoen

Arrestatie grootaandeelhouder vertraagde onderhandelingen met mogelijke investeerder

Een doorstart ligt voor de hand

De rechtbank in Den Bosch heeft donderdag superjachtenbouwer Moonen Yachts failliet verklaard. Het bedrijf met 39 werknemers op de loonlijst had vorige week van de rechtbank uitstel van betaling gekregen, omdat het niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kon voldoen

Grootaandeelhouder in opspraak

Moonen meldde begin juli op zoek te zijn naar op zoek naar een nieuwe eigenaar. De grootaandeelhouder van het bedrijf was de afgelopen maanden in Mexico in opspraak geraakt na beschuldigingen vanwege corruptie en witwassen.

Het Mexicaanse staalbedrijf Altos Hornos de Mexico (AHMSA) is sinds eind 2017 volledig eigenaar van de jachtenbouwer, die toen nog Moonen Shipyards heette. Daarvoor hadden de Mexicanen een minderheidsbelang.

Toen staalmagnaat Alonso Ancira, die een controlerend belang heeft in AHMSA, werd aangehouden, bemoeilijkte dat de gesprekken met de beoogde nieuwe aandeelhouder van Moonen. Ancira werd begin juli na betaling van een borgtocht van €1 mln in Spanje op borgtocht vrijgelaten.

Mogelijke doorstart

Eerder deze week meldde Moonen Yachts op vragen van het FD nog in gesprek te zijn met een mogelijke nieuwe investeerder. Om de voortgang van die gesprekken niet te belemmeren, wilde het bedrijf geen verder commentaar geven.

Wat er nu gaat gebeuren is onduidelijk. Voor het aanvragen van uitstel van betaling was Willem Berendsen aangesteld als bewindvoerder, een partner van LXA The Law Firm uit Den Bosch. Het ligt voor de hand dat Berendsen vanuit het faillissement een doorstart zal proberen te bewerkstelligen.

Al eerder surseance

Moonen kreeg in 2015 ook uitstel van betaling. Toen werd de surseance niet omgezet in een faillissement. Ancira kon destijds de financiering van twee jachten niet langer betalen, waarna de rechtbank in Den Bosch uitstel van betaling aan Moonen moest verlenen.

AHMSA, een van de grootste staalproducenten van Midden-Amerika, was in 2015 in financiële problemen geraakt door een sterke daling van de staalprijzen. Driekwart jaar later kon de surseance weer worden opgeheven.

Jachtenbouwers

De onderneming uit Den Bosch is een van de bekendste bouwers van superjachten in Nederland, samen met Feadship, Oceanco Heesen Yachts en Amels.

Maar in tegenstelling tot de andere spelers, slaagde Moonen er de afgelopen jaren niet in om winstgevend te worden. Moonen wil graag boten op voorraad hebben, maar heeft daar geen geld meer voor.

Het bedrijf had twee vestigingen, in Den Bosch en Groot-Ammers. Die laatste is niet operationeel meer.

 

Bron: Financieel Dagblad

Meer weten? Neem contact op met: