FLEXIBELE ARBEIDSRELATIES, WAT DOEN WE ERMEE?

FLEXIBELE ARBEIDSRELATIES, WAT DOEN WE ERMEE?

22 februari 2017

Flexibele arbeid komt in vele verschijningsvormen voor, zowel binnen de arbeidsovereenkomst als buiten de arbeidsovereenkomst. Uit recent onderzoek blijkt dat Nederland binnen Europa zelfs koploper is in het gebruik van flexibele arbeidsrelaties.

Nu een maand voor de landelijke verkiezingen staan flexibele arbeidsrelaties nog nadrukkelijker in de belangstelling. De arbeidsmarkt is namelijk weer een belangrijk thema in de verkiezingsstrijd, in het bijzonder door de eerste ervaringen met de WWZ en meer recent met de Wet DBA. Zo staat de ketenregeling waardoor na 2 jaren een vast dienstverband ontstaat ter discussie en is beweging zichtbaar in de beeldvorming rond de duur van loondoorbetaling bij ziekte. Ook de veel besproken pensioenplicht voor ZZP-ers of de door sommigen gewenste verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP-ers zal het verschil tussen flexibel en vast kunnen beïnvloeden.

Flexibele arbeidsrelaties staan dus momenteel vol in de belangstelling, maar tegelijkertijd bestaat er bij veel werkgevers onduidelijkheid over of en hoe nu efficiënt flexibele arbeidsrelaties te gebruiken. Flexibele arbeidsrelaties bieden werkgevers namelijk enerzijds kansen, maar leveren tegelijkertijd risico’s op. Ter illustratie:

  • De Wet DBA is een goed voorbeeld van zo’n nieuw risico voor werkgevers c.q. opdrachtgevers. Hoe voorkom je als opdrachtgever dat de Belastingdienst achteraf oordeelt dat niet sprake is c.q. was van een overeenkomst van opdracht, maar van een arbeidsovereenkomst?
  • Daarnaast was het doel van de WWZ om het verschil tussen vaste en flexibele arbeid kleiner te maken. Getuige de vele procedures en de kritiek op de WWZ lijkt de kloof tussen flexibel en vast alleen maar groter te zijn geworden.
  • Ook de Hoge Raad heeft recent een duit in het zakje gedaan door te oordelen dat een allocatiefunctie niet vereist is voor het bestaan van een uitzendovereenkomst. Om die reden kan het zo maar zijn dat ook payroll-ondernemingen en detacheerders als uitzendonderneming worden aangemerkt, met alle positieve en negatieve gevolgen van dien. Lees  hierover meer in  het  artikel van Debbie van de Laar.
  • Tot slot geeft de recent ingevoerde Wet flexibel werken de werknemer meer mogelijkheden om meer flexibiliteit in de arbeidsovereenkomst te verzoeken, tegelijkertijd heeft de werkgever minder mogelijkheden om het verzoek te weigeren.

Kortom: allemaal nieuwe ontwikkelingen waardoor flexibiliteit in de arbeidsovereenkomst door werkgevers soms als een risico wordt ervaren. Echter, dit is ten onrechte. Met de juiste contractvormen is het nog steeds mogelijk om op efficiënte wijze met een flexibele schil aan werknemers te werken. Onze advocaten voorzien u hierbij graag van advies.

 

Meer weten? Neem contact op met: