Shutterstock Tax

Versoepeling terugbetaling belastingschuld vanwege corona-uitstel

12 oktober 2022

De Belastingdienst heeft de afgelopen periode alle ondernemers die het aangaat middels een brief geïnformeerd over het terugbetalen van de opgebouwde belastingschuld (wegens corona-uitstel). Kortgezegd moet de belastingschuld in 60 maandelijkse gelijke termijnen worden terugbetaald, waarbij de eerste betaling in oktober 2022 moet worden gedaan.

Het kabinet is onder voorwaarden bereid om deze regeling iets te versoepelen. Sommige ondernemers komen daardoor in aanmerking om:

  • 1 keer een betalingspauze van maximaal 6 maanden (of 2 aaneengesloten kwartaaltermijnen) in te lassen;
  • Per kwartaal te betalen in plaats van per maand;
  • Het uitsmeren van de betalingen over 84 maanden (7 jaar) in plaats van over 60 maanden (5 jaar).

Vanaf 20 september 2022 is het mogelijk om deze versoepelingen aan te vragen. Als u gebruik maakt van de versoepelingen, dan moet u er wel rekening mee houden dat de termijnbedragen hoger worden en dat u meer invorderingsrente zal moeten betalen.

Meer informatie over de voorwaarden kunt u vinden op:

In bepaalde gevallen zullen deze versoepelingen echter geen zoden aan de dijk zetten. Door de torenhoge inflatie en energieprijzen, de stijgende rentes, de personeelstekorten en de naweeën van de coronacrisis zijn er mogelijk (opnieuw) liquiditeitsproblemen. De extra druk van het terugbetalen van de belastingschuld is dan vaak net de druppel. Mocht dit bij uw bedrijf spelen, dan is een sanering of een herstructurering wellicht noodzakelijk.

 

Contact 

Voor meer informatie over het saneren van schulden of het herstructureren van uw onderneming, kunt u contact opnemen met het team insolventie

Auteur:
Meer weten? Neem contact op met:

Regelmatig op de hoogte blijven van de laatste juridische ontwikkelingen?